Om rasen

Cane corso

Cane corso är en hundras från Italien. Den är en Molloserhund som i hemlandet främst används som vakthund. Corso är ett dialektalt ord som i Apulien står för robust, det kan även syfta på latinets cohors, gårdsväktare som kommer av det grekiska ordetkortos, gårdsplan. I hemlandet hör cane corso till de populäraste hundraserna

Historia

1973 uppmärksammades att det i Foggia fanns en typ av molosserhund som skilde sig från mastino napolitano och en inventering inleddes. 1983 bildades en rasklubb som 1994 lyckades få rasen godkänd av den italienska kennelklubben (ENCI). 1996 erkändes rasen.

Egenskaper

Cane corson är en relativt typisk moloss med ett lugnt temperament. Dock alltid alert och medveten om sin omgivning. Då rasen främst avlats fram som vakthund är den i allmänhet reserverad mot främlingar, men skall inte visa någon aggressivitet om den inte ställs inför ett reellt hot. Cane corson räknas inte till brukshundarna i Sverige, men har ändå skördat vissa framgångar i bruksgrenar, såväl i hemlandet som utomlands, inklusive Sverige.

Utseende

Cane corson är medelstor till stor med en kraftfull, men elegant, kroppsbyggnad. Den är en robust hund med ett relativt typiskt mastiffutseende.  Den är dock något mer graciöst byggd än en del andra hundar av mastifftyp. Hanhundens mankhöjd skall vara 64–68 cm och vikten 45–50 kg. Tikens mankhöjd skall vara 60–64 cm och vikten 40–45 kg. I hemlandet kuperades tidigare svans och öron, men det är numer förbjudet.

Texten är tagen från wikipedia

Viktigt att tänka på om man vill skaffa sig en Cane corso

Rasen är av vakt- och gårdshundstyp vilket man ska ta hänsyn till vid val av denna ras. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Med en självsäker, konsekvent ägare kan en Cane corso bli en utmärkt familjehund, men i fel händer kan den bli aggressiv. En perfekt Cane corso är foglig och tillgiven gentemot sin familj, inklusive barnen. En Cane corso kräver socialisering och träning från tidig ålder